شبکه محلی LAN چیست؟
دسته بندی: آموزش شبکه
بروزرسانی شده در 4 آبان 1400

شبکه محلی LAN به گروهی از کامپیوترها و سایر دستگاهها گفته میشود. که از طریق شبکه به یکدیگر متصل هستند و از طرفی همه آنها در یک مکان که معمولا یک ساختمان مانند اداره یا خانه قرار دارند.
شبکه محلی LAN چیست؟
زمانی که صجت از شبکه محلی LAN میشود، فقط از نام آن دو مسئله برایمان روشن میشود. همه دستگاههایی که در آن قرار دارند شبکه محلی LAN شدهاند و همچنین محلی می باشند. در واقع، همین محلی بودن است که باعث تعریف این اصطلاح میشود و آنرا از شبکههای دیگر مانند شبکههای گسترده و شبکههای کلان شهری متمایز می نماید.
شبکه محلی LAN اصولا به یک ناحیه کوچک که معمولا یک ساختمان است محدود میشوند. اما نمیتوان این نکته را با قاطعیت از نیازهای مهم این نوع شبکه دانست. این مکان میتواند خانه یا محل کسبوکار کوچک ویا شرکت و فقط شامل چند دستگاه باشد. اما، ممکن است مکانی بزرگتر مانند یک ساختمان اداری بزرگ که شامل صدها یا هزاران دستگاه است بشود.
ولی، بدون توجه به اندازه مکان موردنظر، ویژگی مهم شبکه محلی LAN کامپیوتر LAN متصل بودن دستگاههایی می باشد که در یک مکان محدود و واحد قرار گرفتهاند.
مزیتها و فواید استفاده از شبکه محلی LAN مشابه مزیتهای دستگاههایی است که با یکدیگر شبکه شدهاند.
این دستگاهها میتوانند یک ارتباط اینترنت را با یکدگیر بهاشتراک بگذارند. یا اشتراک فایل داشته باشند، یا از پرینترهای اشتراکگذاری شده برای چاپ اسناد استفاده کنند.
چه نوع فناوریهایی در شبکه محلی LAN استفاده شده است؟
نوع فناوری که در شبکه محلی LAN استفاده شده وابستگی شدیدی به تعداد دستگاهها و سرویسهای ارائه شده در شبکه دارد. دو مورد از رایجترین و مرسومترین گونههای ارتباطی در LAN های مدرن، بدون درنظر گرفتن اندازه، کابلهای اترنت و وایفای هستند.
در خانهها و شرکتهای کوچک، معمولا شاهد مودمی که ارتباط اینترنت را فراهم میکند.
روتری که به دستگاههای دیگر امکان بهاشتراک گذاشتن آن ارتباط و همچنین ارتباط با یکدیگر را فراهم میکند.

ویژگی شبکه محلی LAN
اترنت (Ethernet) رایجترین نوع شبکههای محلی است. شبکههای محلی مختلف را میتوان بر اساس مشخصههای زیر تقسیمبندی کرد:
توپولوژی:
توپولوژی به چیدمان هندسی عناصر یک شبکه گفته میشود. برای مثال دستگاههای شبکه را میتوان به صورت چیدمان حلقهای، گذرگاهی یا خطی به یکدیگر متصل کرد.
پروتکل:
پروتکلها راهبردهایی هستند که دادهها میتوانند به کمک آنها بین دو دستگاه مختلف مبادله شوند. همچنین پروتکلها نوع خطا و تراکم داده را مشخص میکنند.
واسطه:
کابلهای استفاده شده در شبکه های محلی LAN که دستگاهها را به یکدیگر متصل میکنند، به صورت سیمهای جفت به هم تابیده، هممحور (Coaxial) یا فیبر نوری هستند. شبکههای LAN علاوه بر بستر کابلی به صورت وایرلس نیز راه اندازی میشوند که به آن WLAN گفته میشود. در ارتباطات وایرلس از تجهیزات ارتباطی بدون سیم مانند اکسس پوینت ها ، رادیوها و … به عنوان رابط ارتباطی استفاده میشود.
مقایسهی WAN با LAN
نقطهی تمایز شبکه های محلی با شبکه های MAN و WAN در واسطهی ارسال و توپولوژی آنها نهفته است. درکل یک شبکهی محلی مشخص تنها میتواند از یک نوع واسطهی ارسال داده استفاده کند. از پرکاربردترین توپولوژیها میتوان به توپولوژی گذرگاهی، حلقهای و ستارهای اشاره کرد.
به دو یا چند دستگاه به هم متصل که شبکهی کوچکی را شکل میدهند، شبکهی گسترده یا WAN گفته میشود. تفاوت LAN با WAN این است که WAN میتواند فاصلهی جغرافیایی گستردهتری را نسبت به LAN پوشش دهد؛ مانند میان شهرها، استانها و یا حتی کشورها.
نمونهای از توپولوژی شبکه های LAN
برای شبکه های LAN توپولوژیهای مختلفی را میتوان در نظر گرفت. مانند توپولوژی خطی یا حلقهای.
توپولوژی خطی BUS:
- این توپولوژی که در شکل نشان داده شده است. در هر لحظه تنها یک کامپیوتر به عنوان مَستر یا همان سرور عمل میکند و مجاز است که به انتشار داده بپردازد. کامپیوترهای دیگر صرفاً شنونده هستند.
- اگر دو یا چند دستگاه بخواهند به صورت همزمان به ارسال داده بپردازند، در این صورت برای حل این تعارض باید از یک سازوکار داوری استفاده میشود.
- داشتن یک سازوکار داوری توزیعشده یا متمرکز امکانپذیر است.
- معروفترین توپولوژی گذرگاهی، اترنت (IEEE 802.3) است. اترنت دارای کنترل نامتمرکز بوده و عملکرد آن از 10 تا 1000 مگابیت بر ثانیه را پوشش میدهد.
- کامپیوترهای کاربردی در اترنت میتوانند هر زمان که بخواهند به ارسال داده بپردازند. اگر بین بستههای داده برخوردی صورت گیرد، در این صورت آنها به صورت تصادفی مدتزمانی را منتظر میمانند و مجدداً بستههای خود را ارسال میکنند.